BASIN

Ev Sahibi Olmanın Kolay Yolları

Ev Sahibi Olmanın Kolay Yolları

GAYRİMENKUL pazarlama ve satış direktörü Soner Keleş, Türkiye’de konut talebini etkileyen başlıca faktörlerin ekonomi ile demografik değişim olduğunu vurguladı. 

GAYRİMENKUL pazarlama ve satış direktörü Soner Keleş, GÜNEŞ’e yaptığı değerlendirmede, genç nüfus potansiyeli ve yenilenmesi gereken konutlar dikkate alındığında yılda yaklaşık 1 milyon konuta ihtiyaç olduğunu, bu gerçeği dikkate alan gayrimenkul geliştiricilerinin, doğru lokasyonlarda yatırımcısına kazandırabilen ve ulaşılabilir fiyatlarda üretim yapma çabasını sürdürdüklerini söyledi. ‘Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olabilirsiniz’ diyen Keleş, bu noktada oturum veya yatırım amacıyla konut satın alacaklara şu tavsiyelerde bulundu:

indergi-ev sahibi olmak

ÖDEMELER KOLAYLAŞTI 
Konut kredilerinde aylık taksitlerde ve toplam geri ödemelerde de düşüş gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre 120 ay vadeli 100 bin lira kredi kullanmak isteyenlerin aylık taksitleri, yaklaşık 200 lira -220 lira aralığında azaldı.

Toplam geri ödemelerde de 25 bin lira ile 30 bin lirayı bulan farklar ortaya çıktı. Konut kredisi faiz oranlarının düşük seviyelerinde seyrettiği son aylarda yüzde 0,90 faiz oranıyla aylık 1.365 lira taksitle 120 ay vadeli 100 bin lira kredi kullanabiliyorsunuz. 2008 yılında faiz oranlarının yüzde 1,80 seviyelerine çıktığı dönemleri düşündüğümüzde, aslında şu anki konut kredisi faiz oranlarının ne kadar avantajlı olduğunu daha iyi anlayabiliriz. İkinci el piyasalarında ve tamamlanmış olan yeni projelerde hemen taşınabileceğiniz ulaşılabilir fiyatlar ile konut sahibi olmak çok daha kolaylaştı. Yatırım amacıyla konut arayışı içerisindeyseniz gayrimenkul piyasalarında yaşanan talep azalması nedeniyle ortaya çıkan fırsatları ve fiyat avantajlarını da takip etmekte fayda var. Özellikle gelecek vaat eden doğru lokasyonlarda inşaatı devam eden projelere yatırım yapılabilir. Gayrimenkul firmalarının sunduğu peşinatsız, ara ödemeli ve vade farksız ödeme planları cazip olabilir.

BİRİKİMİNİZ OLMALI 
Yatırımın geri dönüşünü hemen almaya başlamak istiyorsanız peşinat için bir birikimiz olması gerekiyor. Bu noktada da içerisinde kiracı bulunan veya kolay kiraya verilebilecek mülkler tercih edilmelidir. Satın alma fiyat/ kira getirisi korelasyonunda 1520 yıl aralığında kalmakta fayda var. Aynı zamanda yatarım amacıyla satan alınan mülkten elde edilen kira gelirinin kullanılan konut kredisi taksitlerinin yüzde 40’a varan seviyelerde karşılaması da beklenmelidir.