BASIN

2018 Yılında Gayrimenkul Sektöründe Neler Değişecek?

2018 Yılında Gayrimenkul Sektöründe Neler Değişecek?

Yazan:
 Soner Keleş
 - 
10 Şubat 2018
 

Gayrimenkul sektöründe 2017 yılı teşviklerin yanı sıra yerli ve yabancıya yapılan rekor satışlarla sona erdi. Geçtiğimiz yıl devlet destekli teşvikler, Emlak Konut liderliğinde sunulan birçok konut kampanyasındaki avantajlı ödeme koşulları ve son aylarda artan konut kredisi faiz oranları gibi gelişmeler öne çıktı. Konut sektöründe 2016’da 1 milyon 341 bin satış rakamı ile kırılan satış rekoru, 2017’de 1 milyon 409 bin ile tazelendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 yılı toplamında bir önceki yıla göre yüzde %5,1 artış kaydedildi. Bu satış rakamı ile birlikte konut sektörü 2016 yılı satış rakamının yaklaşık 68 bin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Tüm bu sonuçlara rağmen gayrimenkul sektöründe piyasalara baktığımızda markalı konut geliştiricilerinin 2017 yılı satış rakamlarının beklentilerini karşılamadığı görüldü. Rekabetin artması ile birlikte sektörden pay alan firma sayısının yükselmesi bunun temel neden oldu. Ancak gayrimenkul geliştiricileri hatalı yaptıkları pazarlama ve satış stratejilerini görmeyerek konut piyasalarının kötü olduğundan şikâyet ettiler. Buna rağmen geçtiğimiz yıl satış ve pazarlama organizasyonlarını doğru kuran geliştiriciler daha fazla müşteriye ulaşarak hedefledikleri satışları yakaladılar.

2018 yılına baktığımızda ise bu yıl ülkemizde seçim öncesi hazırlık yılı olacaktır. Yine bu yıl gerçekleşecek olan toplam konut satış rakamlarının 2017 yılının altına inmesi beklenmiyor.

Konut fiyatları daha yavaş artacak

Konut piyasalarında 2. El konut fiyatlarında yaşanan düşme bu yıl daha yavaşlayacaktır. Diğer taraftan yüksek maliyet baskısına rağmen yeni geliştirilen markalı konut projelerinde fiyat artışları daha az olacaktır. Ön talep döneminden lansman dönemine geçerken sunulan indirimli fiyat avantajları daha fazla olacaktır.

Merkezi lokasyonda satışlarda zorlanmalar olacak

Şehrin merkezinde veya yakın konumlarda geliştirilen, brüt m2 birim fiyatı 6-7 bin TL ve üzeri olan projelerde konut satışı zorlaşacaktır. Yüksek fiyatlı konut alıcılarının birçoğunun hâlihazırda içerisinde yaşadığı bir konutu olduğu varsayıldığında bu hedef kitlenin yatırım veya oturum amacıyla yeni konut satın alması veya konutunu değiştirmesi için müşterileri ikna edecek iddialı satış ve pazarlama kampanyaları yapılması gerekmektedir.

Markalı projeler İstanbul dışına çıkacak

Sektörün önde gelen firmalarının daha uygun fiyatlar ile İstanbul dışındaki büyük şehirlerde geliştirdikleri proje sayılarında artış olacaktır. Ancak gidilen bu şehirlerde de fiyatların hızlı artış trendine girmesi satış beklentilerini zora sokabilir. Bu nedenle Anadolu’nun büyük şehirleri dışında İstanbul’a komşu olan il ve ilçelerde daha uygun arsa maliyetlerinde konsept proje geliştirme çalışmaları başlayacaktır.

Şehrin çeperlerinde yer alan uygun fiyatlı projeler tercih edilecek

Arazi ve inşaat maliyetlerinin artmasına paralel olarak konut fiyatları da artmaya devam ettikçe, ev satın almak isteyenler şehir merkezine uzak, gelecekte ulaşım alt yapısı planlanan uygun fiyatlı projelere yönelecektir. Özellikle 3 ila 4 Bin TL arası geliştirilen projeler hem oturum hem de yatırım amacıyla çok daha fazla talep görecektir. Konut sahibi olmak isteyen birçok kişi bütçelerine uygun evi bulabilmek için şehir merkezine uzak bölgeleri tercih edecektir.

Projeden konut satışları artacak

Yine konut kredisi faiz oranlarının yüksek seyretmesi 2. El konut piyasalarının, inşaatı devam eden markalı konut projelerine göre satın alma avantajını azaltacaktır. 2.el konut piyasalarında banka kredisi dışında alternatif ödeme planı sunulamaması müşteri nezdinde yeni geliştirilen markalı konut projelerinde sunulan çeşitli cazip ödeme planlarına olan talebi arttıracaktır. Markalı projelerde sunulan müşteriye özel ödeme planları daha çok ilgi görecektir.

Senetli konut satışı artacak

Konut kredisi faiz oranlarının artmaya devam etmesi ile birlikte markalı projelerde banka kredisine alternatif olarak senetli satış modeli daha uzun vadelerde sunulacaktır. Müşteri nezdinde senetli ödeme planları daha fazla talep görecektir.

Sıfır faizli satış kampanyalarında vade daha da uzayacak

Yine faiz oranlarının yükselmesi ile birlikte firmaların artan faiz oranlarına karşı önlem alma kampanyaları devam edecektir. 36 ay ile başlayan daha sonra 48 ay, 60 ay ve en son olarak 84 aya varan sıfır faizli banka kredili satış kampanyalarında önümüzdeki aylarda vade süresi 120 aya kadar varacaktır.

Daha küçük metrekareli konutlar geliştirilecek

Son 10 yılda yoğun talep gören ve projelerde artan stüdyo ve 1+1 konut tipinin yerine gelecekte yatırım amaçlı da olsa daha küçük m2 li, ulaşılabilir fiyatlı ve odalarında optimum kullanım alanlarına sahip 2+1 ve 3+1 tip konutların geliştirilmesi artacaktır. Yatırım için 1+1 tip daire yerine açık mutfaklı daha küçük m2 li 2+1 tip konutlar tercih edilecektir.

Dev yatırımlar devam edecek

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi dev projeler 2017 yılında hizmete girdi. 2018 yılında ise başta 29 Ekim tarihinde ilk etabı açılacak olan 3. Havalimanı olmak üzere Kanal İstanbul Projesi ve 3 katlı büyük İstanbul tüneli proje yatırımları da devam edecektir. Özellikle Avrupa yakasının kuzeyinde yer alan Başakşehir, Kayaşehir, Arnavutköy ve Habibler gibi dev projelere yakın lokasyonlarda bulunan konut projeleri orta ölçekli yatırımcılar tarafından tercih edilecektir.

Emlak Konut kampanyaları devam edecek

Geçtiğimiz yıllarda yapılan kampanyalarda başarılı sonuçlar alınan Emlak Konut kampanyalarının bu yılda devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yılın ilk çeyreğinde başlaması planlanan ve markalı konut geliştiricilerinin dahil olacağı kampanyada

yükselen banka faiz oranlarına alternatif olarak uzun vadelerde sıfır veya düşük faizli ödeme planları ile ev sahibi olma fırsatı sunulması bekleniyor.

Yüksek TL kuru yabancı yatırımcı için daha cezbedici olacak

Körfez ülkelerinde yaşanan siyasi krizin devam etmesi ve döviz kurlarında yaşanan artışın yabancı yatırımcının ülkemizden daha karlı ve uygun fiyattan konut edinmesini sağlamaktadır. Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda yabancıya satışın artarak devam edeceği ve yeni teşviklerin geleceği öngörülmektedir.

Soner Keleş