BASIN

Konut Kredisi Kullanarak Ev Alınır mı?

Konut Kredisi Kullanarak Ev Alınır mı?
 
Gayrimenkul projelerinde Pazarlama ve Satış Yönetimi hizmeti sunan Türkiye’nin ön de gelen markalı konut projelerinde rol alan SATIŞ ÇÖZÜMLERİ kurucusu Soner Keleş “Günümüzde yükselen faiz oranlarına rağmen konut kredisi kullanarak düşük fiyattan gayrimenkul almanın neden daha mantıklı olabileceğini” değerlendirdi; 
 
Konut sahibi olmak isteyenlerin en çok dikkat ettikleri konulardan bir tanesi de konut kredisi faiz oranlarıdır. Bireylerin ev sahibi olmak için en çok tercih ettikleri yöntemler arasında, banka kredisi kullanmak bulunuyor. Ancak 2018 yılına baktığımızda ipotekli konut satışlarının bir önceki yıla göre %40 azaldığı görülüyor. Bu durumun en temel nedeni uzun bir aradan sonra konut kredisi faiz oranlarının son yılların en yüksek seviyelerine çıktığı olarak söylenebilir. 
 
Yüksek faiz oranlarıyla birlikte uzun vadeler dikkate alındığında yüksek maliyetler ile kredili ev satın almak cazip gibi görünmemektedir. Bu durum bir çok ev sahibi olmak isteyen kişi için zorlayıcı bir unsurdur. Özellikle, ülkemizde konut sahibi olmak için çoğu kişinin kredi kullanması sebebi ile bu durum, inşaat sektöründeki hareketliliği de azaltabiliyor. Buna karşılık inşaat firmalarda yükselen faiz oranlarına istinaden alternatif ödeme planları veya cazip indirim oranlarıyla tüketicinin karşısına çıkmaktadır. 
 
Gayrimenkul sektöründe konut kredisi faiz oranları düşerken konut fiyatları yükselir, günümüzdeki gibi kredi faiz oranları yüksek iken konut fiyatları düşer. Dikkat edilmesi gereken her iki durumda banka kredisi kullanarak ev sahibi olmanın toplam maliyetinin birbirine yakın olduğudur. 
 
Örneğin; bugün 400 Bin TL değerindeki bir evi %20 indirim ile daha düşük fiyattan yüksek faiz oranı ile satın almak, geçmişte aynı evi indirimsiz gerçek değer fiyatından 0,98 gibi  daha düşük kredi oranıyla satın almanın toplam maliyetinden daha avantajlı olabilir. 
 

 
 
Önümüzdeki dönemde yükselen inşaat maliyetleri ile ev sahip olmak için daha yüksek bir bedel ödemek zorunda olmak kaçınılmaz olacaktır. Geriye dönüp baktığımızda bu yıl yapılan tüm kampanyaların ve teşviklerin konut alıcıları için tarihi fırsatlar içerdiğini görüyoruz. Son dönemlerde yapılan satış kampanyalarında bugüne kadar sunulmamış olan avantajlı ödeme planları ve peşin alım indirimleri konut sahibi olabilmek için çok büyük fırsatlar oluşturuyor.  
 
Sonuç olarak gayrimenkul sektöründe satıcının alıcıdan fazla olduğu “ alıcı piyasasının” güçlü olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu noktada doğru lokasyonda gerçekten fırsat fiyat ve ödeme planları yükselen faiz oranlarına rağmen konut yatırımı yapanlar her zaman için kazançlı çıkacaklardır.