BASIN

Konut Sektöründe Harekete Geçme Vakti!

Konut sektörü, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ekonominin önemli bir kalemini oluşturmaktadır. Konut piyasası, son yıllarda banka faizlerinin tüketicilere sağladığı imkanlar doğrultusunda daha da gelişmiştir. Günümüzde birçok sektörde olduğu gibi konut sektöründe de rekabetle beraber ürün farklılaştırılmasına gidilerek tüketicilere tercih yapma imkânları verilmiştir. Bu bağlamda konut, insanların sadece barınma ihtiyaçlarını karşılayan bir olgu olmaktan çıkmış aynı zamanda önemli bir yatırım enstrümanı olarak da yerini sağlamlaştırmıştır. 
2016 yılının son çeyreğinde döviz kurlarında yaşanan %25 lere varan artış yatırımcının döviz ve altına yönelmesine yol açmıştır. Tırmanan döviz kurları ve altında yaşanan değer artışı özellikle 2017 de yılın ilk çeyreğinde Konut piyasalarını durma eşiğine getirmiştir. 
Bu noktada Gayrimenkul geliştiricileri daha önceden hiç sunmadıkları kadar cazip ödeme planlarını ve büyük indirimlere varan avantajlı fiyatları konut alıcılarının lehine sunmaya başladılar. Akabinde satışlar tatmin edici seviyelere gelmedikçe iletişim çalışmalarını arttırarak yeni kampanyalarını duyurmak için büyük bir yarışa girdiler. Konut projelerinde özellikle Ramazan Ayına kadar olan dönemde yaşanan reklam artışı bu sonucun en büyük göstergesidir. 
İstanbul’un birçok bölgesinde yer alan projelerde büyük avantajlı kampanaların sunulmaya devam etmesine rağmen konut tüketicisi temkinli davranmaya devam etti. Yılın ilk 5 ayında Toki, Emlak Konut Projelerinde, yaşama hazır hemen teslim projelerde ve 2. El konut piyasalarında hareketlilik görüldü. 

Harekete geçme vakti! 
Son aylarda Merkez Bankası'nın TL'yi destekleme açıklamaları, mevduat faizlerinin yükselmesi ile yatırımcının bu yöne kayması ve küresel piyasalardaki olumlu hava ile dünya genelinde doların değer kaybetmesi ülkemizde de dolarda sert düşüş eğilimini başlattı. 
Bu noktada dövizden kazanan yatırımcının TL ye geçerek yatırımının yönünü konuta çevirme vakti geldi. Öyle ki konut fiyatlarındaki büyük indirimleri ve avantajlı ödeme planlarını kaçırmadan dövizden elde edilen kazancın konut yatırımına dönmesi ile kar realizasyonu katlanarak sağlanmış olacaktır. 
Özellikle konut yatırımcıları bu dönemi büyük bir avantajı çevirebilir. Sadece yatırım amacı ile değil oturmak için hayalindeki evi almayı planlayan tüketicilerin peşinatsız, teslimde ödemeli, düşük faizli hatta 100 aya varan sıfır faizli ödeme planları ile konut sahibi olma fırsatları bir daha geri gelmeye bilir! 
Bu dönemde satış kampanyalarını daha da agresif hale getiren, yaptığı kampanyaları konut yatırımcısına duyurabilen sadece rakamlar ile değil tüketicinin konut satın aldıktan sonraki endişelerini ortadan kaldırabilecek akılcı çözümler sunan Gayrimenkul Geliştiricileri daha avantajlı çıkacaktır. Yılın ilk çeyreğinde kaybedilen zaman bu dönemde geri kazanılabilir. İletişim çalışmalarına ara vermeden devam eden ve nokta atışı ile doğru zamanda doğru kampanyayı tüketicisine sunabilen Projeler hem yatırımcısına hem de müşterilerine kazandırabilecektir. 
Dövizdeki düşme eğilimi ile konut piyasalarında yaşanacak olumlu hava Gayrimenkul Geliştiricilerinin sunduğu cazip ödeme planlarını sonlandırmalarına ve yeni fiyat artışlarına yol açabilir. Bunun için ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin zaman kaybetmeden ve fırsatları kaçırmadan konut yatırımı yapmaları için harekete geçme vakti geldi.