BASIN

Konut Yatırımı Yapmak için 5 Temel Sebep?

Son 15 yılda ülkemizde gayrimenkul yatırımı yapmak diğer tüm finansal yatırım araçlarının önüne geçmiştir. 2000-2001 bankacılık krizi sonrasındaki dönemde Türkiye genelinde ve özelikle büyük kentlerde konut arzı, talebi ve fiyatları hızlı bir artış sürecine girmiştir. Kentleşme, göç, nüfus ve hane halkı sayısının artışı, gelir artışı, konut kredisi faiz oranlarının düşmesi, konut tüketim alışkanlıklarının değişmesi, kentsel dönüşüm süreci ve konut üretimindeki yüksek üretici karı gibi konut arzını/talebini etkileyen unsurlar ve konut piyasasındaki diğer gelişmeler; ertelenmiş olan potansiyel talebin istikrarlı koşullarda ortaya çıkmasına neden olmuştur. 

Bu noktada konut yatırımı yapmak için 5 ana nedeni aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

Diğer Artış Kazancı 
İngiltere merkezli uluslararası gayrimenkul şirketi Knight Frank’in 55 ülkeyi kapsayan Küresel Konut Fiyatları Endeksi’ne göre 2016 yılında dünyada konut fiyatları en fazla İzlanda’da arttı. Türkiye’deyse konut fiyatları 2016’da yüzde 12.2 artış gösterdi. Böylece 2015’te yüzde 18’lik artışla ilk sırada yer alan Türkiye beşinci sırada yer aldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 29 Mayıs tarihli Konut Fiyat Endeksi verilerine göre de 2016-2017 yılı Mart ayları arası dönemde bir yılda konut satış fiyatlarında İstanbul’da %10,95, Ankara’da %10,02 ve İzmir’de %15,48 oranlarında artış gerçekleşti. 

TCMB Konut Fiyat Endeksi 
Rakamlar gösteriyor ki konut yatırımı altın, döviz, banka faizi, borsa, tahvil, hazine bonosu vb. yatırım araçlarına göre değer artış kazancı olarak orta ve uzun vade de daha sağlam ve güvenilir bir limandır. Gayrimenkul her zaman için daha az riskli hemde çoğu kez daha karlı bir yatırım aracıdır. 

Kira Getirisi 
Gayrimenkul yatırımında değer artış kazancının yanında aynı zamanda kira getirisi ile birlikte yatırımınızın değeri katlanarak artar. Kira geliri yatırım yaptığınız konutun hem kredi borcu geri ödemesine destek olur hem de yatırımınızı kısa sürede amorti etmenize imkan verir. Konut yatırımı ile yıllık ortalama %10-%12 arası değer artış kazancı elde ederken aynı zamanda %5-%6 arası kira geliri ile birlikte toplam yılık getirinizi %18 lere çıkartabilirsiniz. 

Birikim 
Özellikle vadeli satın alma modeliyle konut yatırımı yapmak en iyi tasarruf yapma yöntemlerinden birisidir. Tasarruf yapmakta zorlananlar için ev satın almak bir motivasyon kaynağıdır. Kenara para koymayı başaramayan ya da nakit birikimini kolayca harcayan biri, parasını eve bağlayarak yaşlılığına veya çocuklarına kalacak bir birikim oluşturabilir. 

Kaldıraç Etkisi 
Konut alımı borçlanarak yapılabilen bir yatırım şeklidir. Gayrimenkul yatırımı banka kredisi kullanılarak veya senetli borçlanılarak yapılabilir. Kaldıraç kullanmak yani borçlanarak yatırım yapma, başkasının parası ile (banka kredisi, inşaat firması vadesi vb.) para kazanma yeteneğidir. Kaldıraç kullanımı profesyonel gayrimenkul yatırımcıları için getirilerini yükseltmenin en temel yoludur. Günümüzdeki yasal düzenlemelere göre konut ekspertiz değerinin %80 nine kadar borçlanılarak banka kredisi kullanılabilmektedir. Satın alacağınız konutun değerinin yüzde 20’lik bir peşinatla, hem nakit akışı üretecek hem de değer artışı sağlayacak bir konutu kaldıraç sayesinde kredili veya vadeli olarak satın alabilirsiniz. 

Amortisman 
Yatırım için gayrimenkul almayı düşünen yatırımcıların ilk baktığı kriterlerden biri, amortisman süresidir. Amortisman süresini yatırımın sağladığı kira benzeri gelirlerle kendisini geri ödeme süresidir. Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 350 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 1.750 TL’lik aylık kira geliri var ise, 350.000/1.750=200 sonucu ortaya çıkar. 200 ayın yıllık ifadesi ise 200/12 hesaplamasıyla 16,6 yıla denk gelmektedir. Türkiye ortalamasının 17.6 yıl olduğunu düşündüğünüzde, 16 yıllık amortisman süresi o gayrimenkulün kendisini oldukça hızlı şekilde amorti ettiğini ve doğru bir yatırım yapıldığı anlamına gelmektedir. Bunun dışında mevcut vergi mevzuatına göre bir ev satın alıp 5 yıldan sonra evi sattığınızda fiyat değer artış kazancınızdan kaynaklanan vergiden muhaftır.