Fiyatlar Artmadan Ev Almanın Tam Zamanı!

10 Haziran

Fiyatlar Artmadan Ev Almanın Tam Zamanı!

Fiyatlar Artmadan Ev Almanın Tam Zamanı!
Ev sahibi olmak için en doğru zaman konut fiyatlarının düşük seviyelerde yer seyrettiği ve konut kredisi faiz oranlarının ise %1 in altında olduğu dönemlerdir. Bu ayın başından itibaren konut kredisi faiz oranlarının son on yılın en düşük seviyelerinde olması nedeniyle konut almak için uygun zaman olduğu düşünülebilir. İnşaat ve arsa maliyetlerindeki artışın hem de döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın henüz konut fiyatlarına fiyat artışı olarak yansımaması özellikle elinde bir miktar birikim ile peşinat verebilecek olan tüketiciler için teklif vererek ulaşılabilir fiyata ev sahibi olabilmeleri için en uygun zamandır. 
Konut edinmeyi planlayanlar açısından fiyatlar daha da zamlanmadan karar alıp oturum amacıyla ev sahibi olunabileceği veya yatırım yapılması gereken bir dönem içindeyiz. Yatırımcıların, özellikle bireysel tasarruflarını değerlendirmek amacıyla, son dönemde gayrimenkul sektörüne olan ilgileri arttı. Mevduat faizlerinin düşmesi ve altın ile döviz kambiyo işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi’nin artırılması, yatırım trendinde borsa ve gayrimenkule olan ilginin artmasına katlı sağladı. Özellikle yükselen kurları ile döviz yatırımını gayrimenkule çevirerek ev sahibi olanlar gelecekte konut fiyatları yükseldiğinde hem bugünkü kurdaki artıştan hem de konut yatırımından kar etmiş olacaklardır.
Kamu bankaları 180 aya kadar 0,64 kredi oranı sunuyor..
Geçtiğimiz hafta başlayan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın kredili müşterisi olan firmaların ürettiği konutlardan satın almak isteyen bireysel müşteriler için; avantajlı faiz oranları ile kullanabileceğiniz konut kredinizi ister aylık eşit taksitlerle, isterseniz 12 aya kadar ödemesiz dönem imkânı ile 15 yıla varan vadede yüzde 0,64 faiz oranı ve %10’dan başlayan düşük peşinat oranı ile yararlanabilirsiniz.
Konut kredisi faiz oranlarındaki indirim sonrasında 180 ay vadeli 250.000 TL konut kredisinin aylık taksitleri 2.500 TL’nin altına geriledi. Oysa ki geçen yıl 3.500 TL’ye yakındı. Bir örnek vermek gerekir ise; geçtiğimiz yıl 250 bin liralık 15 yıl vadeli krediyi yüzde 1.20 faiz oranı üzerinden konut kredisi kullandığınızda, toplam maliyetiniz 610 bin lira oluyor. Bu durumda 3 bin 396  lira taksit ödemesi yapılıyordu. Şimdi ise yeni kampanya oranı ile 250 bin liralık 15 yıl vadeli krediyi 0.64 faizle kullandığınızda toplam maliyet 420 bin liraya düşüyor. Böylece, aylık taksitleriniz ise 2 bin 343 liraya kadar iniyor. Bu durumda evinizi sahibi olurken aylık 1.053 lira daha düşük taksitler ile toplamda ise 190 bin lira yaklaşık %30 daha az ödemiş oluyorsunuz.
Emlak Konut ve markalı konut projeleri kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor…
Son iki yıldır daralan gayrimenkul sektöründe talebin az olması ve son dönemde faiz oranlarının düşmesi ile birlikte firmaların sunduğu satış kampanyaların da şiddetinin artmasına neden oldu. Konut alıcısının detaylı araştırma yapması sonucunda geçmişten daha fazla fiyat avantajları ile karşılaşacaktır. Özellikle yeni başlayacak olan projelerin yükselen inşaat maliyetleri ile üretilecek olması, tamamlanmaya yakın ve devam eden markalı konut projelerinde sunulan fiyat avantajları ile konut sahibi olmak daha cazip hale gelmektedir. Özellikle Emlak Konut projelerinde yaşamaya hazır hemen teslim evinizi %10 indirim ile satın alırken sadece %5 peşinatla ödemeye üçüncü yılda başlayabiliyorsunuz. 
 
 
Soner Keleş
10.06.2020