Blog

30 Mart

KONUT SATIŞ OFİSLERİ EVLERİMİZE GELECEK

KONUT SATIŞ OFİSLERİ EVLERİMİZE GELECEK!
 
 
Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, gelişen şartlarda gayrimenkul sektöründe proje tanıtımlarının online satış ofislerinden yapılacağını belirtti. 
Toplum sağlığıyla birlikte sosyal hayatı ve ekonomiyi etkileyen coronavirus salgını, etkisini yitirdiğinde dünyayı yeniden şekillendirecektir. Coronavirus sonrası gelecekte üretim, ithalat, ihracat ve perakende satış stratejileri, pazarlama ve uygulamalarında köklü değişiklikler söz konusu olabileceğini belirten Keleş, bu değişim ile birlikte gayrimenkul sektöründe de konut pazarlama ve satış yöntemlerinde yeniliklerin ortaya çıkacağını, dijital platformlardan pazarlama ve uzaktan tanıtım faaliyetlerinin sektörün olağan bir parçası haline geleceğini belirtti.
Günümüzde tüketiciler konut satın almadan önce geniş ve kapsamlı bir araştırma yapma sürecine girmektedirler. Bu süreçte tüketiciler konut satın alma kararını verene kadar birçok firma ve projeyi detaylı olarak araştırmaktadırlar. Teknolojinin insan hayatındaki yerinin artması ile birlikte gayrimenkul sektöründe de tüketici davranışlarında farklıklar ortaya çıkmaktadır. Konut satın alma ihtiyacı olan tüketicilerin proje satış ofislerini ziyaret etmeden önce internet üzerinden projeler hakkında detaylı araştırma yaptıkları gözlenmektedir. Özellikle son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte projelerin web sayfası ziyaretçi sayıları hızla artmaktadır. Müşteriler satış ofislerine gelmeden önce web sayfalarından projelerimiz hakkında detaylı bilgi edinmektedirler. Yoğun rekabetin olduğu Gayrimenkul sektöründe projeleri tanıtan web sayfaları müşterilerin karar verme sürecinde büyük önem taşımaktadır. 
Satış Ofisleri Online Olacak!
Mevcut şartlarda gayrimenkul sektöründe konut satışları projelerin satış ofislerinden yapılmaktadır. Bu ofislerdeki süreçler de tüm projelerde ortaktır. Pazarlama ve P&R faaliyetleri ile talep oluşturulur, potansiyel müşteriler web üzerinden beklentilerine uygun olan projeleri inceler , satış ofislerine arar ya da ziyaret ederek rezervasyon yapar ve satış işlemini gerçekleştirmektedir.
Keleş, teknolojiyi yakından takip eden, yenilikçi fikir ve uygulamaları hayata geçiren gayrimenkul firmalarında ise müşteriler ile yüz yüze ve telefon üzerinden yapılan tüm görüşme ve satış işlemlerinin gelecekte görüntülü online satış platformları üzerinden de yapılabileceğini belirtti. Online satış platformları ile birlikte müşteriler evlerinden veya işyerlerinden çıkmadan satış ofislerine canlı olarak bağlanabilecektir.  Proje web sitelerini ziyaret eden tüm potansiyel müşteriler tek tıkla satış ofislerine canlı/görüntülü olarak bağlanabilecek ve satış uzmanlarıyla yüz yüze görüşmede olduğu gibi görüntülü olarak uzaktan görüşebileceğini ifade etti.
Şirketlerin CRM sistemleri ile bağlantılı çalışacak online satış ofislerinde görev alan satış danışmanları müşterilerin beklentilerine uygun daire seçeneğini , vaziyet planını, dairenin fiyatını ve ödeme alternatiflerini müşterileri ile paylaşabilecek.  Tüm bu bilgileri müşterinin talebi doğrultusunda tek bir tık ile müşterilerine teklif dosyası olarak gönderebilecektir. Projenin sunumları tamamlandıktan sonra müşterinin isteği ve seçimi doğrultusunda sanal pos uygulaması ile seçilen daire için kapora ödemesi  alınabilecektir. 
Önümüzdeki günlerde konut müşterilerine online satış ofisine tek tıkla canlı ve görüntülü bağlanma, satış temsilcisi ile görüntülü olarak yüz yüze görüşme, 360 derece sanal tur sayesinde örnek daire gösterimi ve proje maketi üzerinden projeleri inceleyebilme olanağı sunulabileceğini belirten Keleş, online satış ofislerinde hedef kitleler arasında satış ofisine gelmeden önce bilgi almak isteyen potansiyel müşteriler, şehir dışında , yurt dışında yaşayan Türkler ve yabancılara konut satışı yapan acenteler yer alacağını 

DETAY

25 Mart

Yabancıya Satış Artıyor, Konut Pazarlama Yöntemleri Değişiyor!

Yabancıya Satış Artıyor, Konut Pazarlama Yöntemleri Değişiyor!
 
 
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; yabancılara konutsatışı, geçen yıl her ay düzenli olarak artış gösterdi. Gayrimenkul ve bankacılık sektörünün yaptığı kampanyalar başta olmak üzere döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle, yabancılara konut satışı tarihi seviyelerini gördü. Geçen yıl yabancılara konut satışı 2017 yıl sonuna göre yüzde 78,4 artarak 39 bin 663'e ulaştı. 2017 yılında 22 bin 234 adet konut satışı gerçekleşmişti. Bu artış 2019 yılında da aynı hızla devam ediyor. Türkiye genelinde yabancılara 2019 yılı Şubat ayında 3 bin 321 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 92,1 arttı.
 
Yabancıya konut satış piyasası son dönemde büyük önem kazandı. Markalı konut piyasasının en yoğun olduğu İstanbul’daki konut projeleri yabancıya satış furyasından daha fazla yararlanmak için hızlanmaya ve pazarlama yöntemlerini değiştirmeye başladılar. Mütekabiliyet yasasının 2012 yılında çıkmasına rağmen yabancıya konut satışı konusuna yeteri kadar önem vermeyen firmalar ise geçtiğimiz yıldan itibaren bu konuya yeni yeni ağırlık vermeye başladılar. 
 
Esenyurt, Beylikdüzü Bölgesi yabancılar tarafından neden daha çok tercih ediliyor?
 
Mütekabiliyet yasasının çıktığı yıllarda gayrimenkul piyasalarının hareketli olması ve markalı konut projelerinde yerli müşteri konut satışlarının yoğun olarak devam etmesi nedeniyle yabancıya konut satışları göz ardı edildi. Esenyurt, Beylikdüzü ve Avcılar bölgelerinde yer alan inşaat firmaları ise mütekabiliyet yasasının çıktığı yıldan beri “yabancıya konut pazarlaması” yaptıkları için günümüzde daha deneyimli olarak bu pastadan daha fazla pay almaya devam ediyorlar. 
Yabancı müşterinin ağırlıklı olarak İstanbul Avrupa yakasında bu bölgeleri tercih etmesinin temel nedeni 2012 den bugüne kadar bu lokasyonlardaki inşaat firmaları tarafından pazarlama tanıtımları yapılmış olması ve ilgi görmüş olmalarıdır. Bu bölgeleri tercih eden ve yerleşen yabancı konut alıcıları çevreleri nede bu alanları tavsiye ederek kendi gettolarını oluşturmuşlarıdır. 
 
Yabancıya konut satış pazarlamasında yatırım yapmakta geç kalan firmalar ise aradaki farkı kapatmak için büyük çaba sarf etmektedirler. İstanbul’un diğer ilçelerinde yer alan markalı konut projelerinin bu pazara girmeye başlaması ile birlikte “yabancı müşteriler” için alternatif lokasyonlar ortaya çıktı. Bulundukları bölgeleri ve projelerini tanıtan firmalar yabancı müşteri pazarından pay almaya başladılar. 
 
Konut pazarlaması değişiyor!
 
Konut alıcı profilinde yaşanan değişim ile birlikte Esenyurt-Beylikdüzü aksındaki konut projelerinde görev alan satış ekipleri de değişime uğradı. Satış ofisleri Arapça ve İngilizce bilen yabancı personellerin ağırlığını oluşturduğu bir çehreye dönüştü. Yerli müşteriler için uygulanan satış metotlarının yerini de yabancı müşterilerin konut alım tercihlerini etkilenen faktörleri öne çıkaran yeni satış stratejileri aldı. 
 
Yabancı müşterilere ulaşmak için ise bu hedef kitleye konut satışı yapan acenteler kullanılmaya başlanıldı. İç pazar için uygulanan konvansiyonel pazarlama ve reklam çalışmalarının yerini acenteler tarafından yapılan pazarlama faaliyetleri aldı. İnşaat firmalarının yabancı müşteriye konut pazarlaması konusunda yeteri kadar deneyimi olmamasından dolayı acentelerin yaptığı pazarlama çalışmalar ile satış ofislerine müşteri gelmesi beklenmeye başlanıldı.
 
Acenteler; reklam çalışmaları sonucunda ulaştıkları müşterilere öncelikli olarak çağrı merkezleri ile iletişime geçerek potansiyel müşteri oluşturmaya çalışmaktadırlar.  Oluşturulan yabancı potansiyel müşteriler ise saha satış ekipleri tarafından satış ofislerine götürülerek proje tanıtımları yapılmaktadır. Markalı konut projelerinde yapılan pazarlama ve reklam çalışmalarının yerini acentelerin yaptığı dijital reklam çalışmaları aldı. 
 
 
Soner Keleş
Satış Çözümleri-Kurucu
 
www.satiscozumleri.com
 

DETAY