Gayrimenkul mü? Mevduat mı?

7 Ağustos

Gayrimenkul mü? Mevduat mı?

Gayrimenkul mü? Mevduat mı?
 
Bu sorunun cevabı beklentilerinizin ne olduğu ile ilgilidir. Amacınız birikimlerinizden yatırım yapmak mı yoksa uzun yıllardır hayalini kurduğunuz içinde oturabileceğiniz bir konut sahibi olmak mı? Her ikisinde de içerisinde bulunduğumuz fırsatlar döneminde gayrimenkul sahibi olmak daha karlı olabilir.
Günümüzde birikiminizi değerlendirebileceğiniz birbirinden farklı yatırım seçenekleri vardır. Bunlar arasında konut, dükkan, ofis, arsa gibi gayrimenkul yatırımları olabileceği gibi döviz, vadeli hesap, altın gibi menkul değerler üzerine de olabilir. İnsanlar kazançlarını korumak ve kendilerine ek gelir sağlamak için birçok yatırım aracını kullanırlar. Ülkemizde en çok rağbet gören yatırım ise genellikle gayrimenkul veya bir bankada vadeli mevduat hesap seçeneğidir. Bu yılın ilk yarısında sonra vadeli mevduat faizlerinin yıllık %8-10 seviyelerine gerilediği bir ortamda konut getirisi son iki yıldan sonra tekrar mevduat faiz getirisinin üstüne çıktı.
Genel bir kanı olarak birikiminizi gayrimenkul almak yerine vadeli mevduat hesabında tutmak daha avantajlı gibi görünmektedir. Mevduat hesaplamak kolay, ana para belli, faizi belli. Ama unutmayın ki faizi kullanacaksanız ana paranızın alım gücü düştükçe değersizleşecektir. Yatırım yapan birey; ekonomik durumu, giderleri, yaşam şekli gibi faktörleri göz önünde bulundurarak uygun yatırıma yönelmelidir. “Konut kirası mı faiz mi daha avantajlı?” kararsızlığı yaşayan birikim sahibi, her iki yatırım tercihinin de avantajları kadar riskleri de olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Ancak bu yılın ikinci çeyreğinde gayrimenkul piyasalarında kamu bankalarının sunduğu düşük kredi oranları ve 12 ay geri ödemesiz avantajları nedeniyle konut fiyatlarında kaçırılmayacak cazip fırsatların ortaya çıktığı  göz ardı edilmemelidir.
 
 
Ev almak yerine parayı mevduata yatırıp, mevduattan elde edilen gelir ile kirada oturmak mı? 
 
Oturum amacıyla ev arayışı içerisinde olanlar için ise bazı dönemlerde mevduat faizlerin yüksek olması ve aylık mevduat geliri ile rahatça kirada oturulabileceği düşünülebilir. Kısa vadede mantıklı gibi görünse de kendi evinizde oturabilmeniz için günümüzde sunulan uygun fiyat ve ödeme koşulları ile ev sahibi olmak daha cazip olabilir. Öte yandan birikiminiz ve mevduat getirisi hem kira karşısında hem de enflasyonist ortamda değer kaybederken diğer taraftan konut stoklarının azalması ve yeni başlayacak olan projelerde inşaat maliyetlerinin artması ile birlikte gayrimenkul fiyatlarının sürekli artışı ise gelecekte gayrimenkul edinimini zorlaştırabilir. Bu nedenle henüz fiyatlar artmadan imkanlarınız çerçevesinde oturabileceğiniz evi satın almak için detaylı bir araştırma sonucunda 2.el piyasalardan veya markalı konut projelerinin sunduğu cazip avantajlar ile konut sahibi olabilirsiniz.
 
Soner Keleş
 
07.08.2020