İranlıların Türkiye ilgisi artıyor!

24 Ocak

İranlıların Türkiye ilgisi artıyor!

İranlıların Türkiye ilgisi artıyor!

 
Beyttürk iştiraki Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, Son yıllarda İranlıların konuta olan ilgisinin artarak devam ettiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl 45 bin 483 adede ulaşan yabancıya konut satışı içerisinde payı her geçen yıl artan İranlılar, özellikle İstanbul Anadolu Yakasını tercih ediyorlar. Türkiye'de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında Iraklılardan sonra ikinci sırada yer alan İranlılar, toplam konut edinimindeki payı geçtiğimiz yıl %13 e kadar yükseldi.

8 Konuttan 1’ini İranlılar Aldı!

TÜİK in 2015 yılından itibaren konut alan yabancıların uyruklarını açıklamaya başladığı veriler ışığında 2019 yılına bakıldığında Türkiye’de en fazla konut satın alan yabancılar içerisinde İran vatandaşlarının ikinci sırada yer aldığını belirten Keleş, geçen yılda yabancılara satılan 45 bin 483 konutun , 5 bin 423 adedini İran vatandaşlarını edindiğini ve satılan her 8 konuttan 1’ini İranlıların aldığını söyledi. İranlılar kültürel yakınlık, halklar arasındaki tarihi bağlar, Türkiye'nin sağladığı özgürlük ortamı ve turizme uygun coğrafyasının yanı sıra inşaat kalitesi nedeniyle Türkiye'de ev satın alıyorlar.
Uzun süredir ambargo altında yaşayan ve süregelen gerilimli bir dönemden geçen İran’daki kısıtlamalardan kurtuluş yolu olarak yönelen İranlıların, Türkiye’de gayrimenkul alımı ve vatandaşlık imkanı ile, hem dünyanın farklı ülkelerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile giriş imkanı bulduklarını hem de aynı kültür coğrafyasında yaşama imkanına sahip olduklarını açıklayan Keleş, İran’ın ülkemiz ile sınır olması ve kendi ülkelerindeki kültürel yapıya daha yakın gördükleri Türkiye’deki bu avantajdan yararlanmak için daha fazla istifade ettiklerini belirtti.

Anadolu Yakasını Tercih Ediyorlar!

Bu süreçte, ticaret ilgilenen İranlıların gayrimenkulde tercihlerini İstanbul’dan yana kullandıklarını belirten Reagroups Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, yaşamak amacıyla konut arayışı içerisinde olan İranlıların daha uygun fiyatlarda geniş sosyal alanlara sahip nitelikli projelerin yer aldığı Anadolu Yakası projelerini tercih ettiklerini söyledi. Anadolu Yakasında bulunan konut ve alışveriş merkezi projelerinin doğrudan bu hedef kitleye uygun olarak tasarladığını, aynı zamanda daha az nüfusu, geniş yeşil alanları ve tarihi dokusu ile bu bölgenin İranlıların ilgisini çektiğine tanık oluyoruz. 
Reagroups olarak Anadolu Yakasında pazarlamasını yönettiğimiz konsept  projelere İranlıların gösterdiği ilginin her geçen gün aratarak devam ettiğini belirten Keleş, İranlıların konut edinimindeki en temel nedenlerin başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmak olduğunu vurguladı. İranlıların şu an Türkiye’den en çok konut satın alan yabancılar sıralamasında 2'nci sırada yer aldığını hatırlatan Keleş, önümüzdeki yıllarda konut ediniminde İranlıların birinci sıraya yerleşeceklerini ifade etti.