YABANCI TALEBİNDEKİ ARTIŞ KONUT FİYATLARINI YÜKSELTİYOR!

10 Şubat

YABANCI TALEBİNDEKİ ARTIŞ KONUT FİYATLARINI YÜKSELTİYOR!

YABANCI TALEBİNDEKİ ARTIŞ KONUT FİYATLARINI YÜKSELTİYOR!
 
Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, gayrimenkul sektöründe İstanbul ve yakın çevresinde yabancı talebinin hızla artması ve arz talep dengesinin değişmesi ile konut fiyatlarının yükselişe geçtiğini belirtti.
Türkiye yakın coğrafyada bir güvenli bölge olarak gören yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları için uygun ortamı sunmaktadır. Özellikle komşu ülkelerden gelen yatırımcıların tercihlerinde son iki yılda ciddi artışlar yaşanmıştır. Önümüzdeki dönemde yıllar itibarı ile Türk gayrimenkul sektörüne yabancı yatırımcının ilgi- sinin artarak devam edeceği rahatlıkla söylenebilir. 
2017 yılında yabancıların gayrimenkul alımı için sağlanan teşviklerin etkisiyle bu amaçla Türkiye’ye gelen fon miktarının 2019 yılında %15 artış göstermesinde etkili olmuştur. Yabancı gayrimenkul alıcılarına ve yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarına yönelik hayata geçirilen KDV muafiyeti başta olmak üzere Türkiye’yeden gayrimenul alan yabancılara vatandaşlık, oturma izni verilmesi gibi uygulamaların hayata geçirilmesi geçtiğimiz yıl sektöre önemli ölçüde destek sağlamıştır. 
2019 yılında, yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımlarında en çok tercih ettiği üç ile İstanbul, Antalya, Ankara olmuştur. 2018 yılına göre başta bu üç şehir olmak üzere yabancıların taşınmaz edinimlerinde ciddi artış görülmüştür.
Fiyatlar Yükseliyor!
Konut piyasasında bir konutun fiyatı, konut arz ve talep dengesi tarafından belirlenmektedir. Son yıllarda, konut arzı neredeyse sabit olduğundan konut fiyatlarını belirleyen temel değişken konut talebindeki artış ya da azalışlar olmaktadır. Dolayısıyla kısa dönemde konuta olan talebin artması konut fiyatlarını arttırıcı, talebin azalması ise azaltıcı yönde etki etmektedir. 
Son yıllarda gayrimenkul sektöründe yaşanan yabacı talebindeki artış başta İstanbul Avrupa Yakasında yer alan Avcılar, Beylükdüzü, Esenyurt ve Başakşehir olmak üzere konut fiyatlarında artışlara neden olmuştur. Şehrin merkezi akslarına yakın olan Şişli ve Maslak lokasyonlarda da fiyat artış hızı yüksektir. Fiyat artışındaki bir diğer etken ise mevcut ekonomik konjonktür nedeniyle yeni projelerin başlamaması ve özellikle Avrupa yakasında yer alan konut projelerinde stokların azalmasıdır. 
Anadolu Yakası daha cazip!
Anadolu yakasında tamamlanmış proje ve oturumu hazır birinci el konut stokunda arz/talep dengesinin henüz bozulmadığını belirten Keleş;  bu bölgede yabancı talebinin yeni başlaması nedeniyle gayrimenkul projelerinde henüz fiyat artışları yaşanmadığını ve projelerin cazip fiyat şartlarını koruduğunu belirtti. 
İnşaat Sektörü Tekrar Canlanacak!
Türk inşaat ve gayrimenkul sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınıp dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülecektir. Ancak fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmalar ‘iniş’ veya ‘çıkış’ olarak adlandırılmamadır. Hangi tip varlık olursa olsun ne daima fiyatı artacak ne de daima düşecektir. Dolayısı ile gerek ülkemiz ile ilgili gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe orta vadede değişim büyüme yolunda olacaktır.